A Sárvár FC története

1912-ben alakult meg a Sárvári Labdarúgó Klub. A klub színei az alapítástól kezdve és azóta is: zöld-fehér.sarvarkinizsi

Ez volt az első sportegyesület Sárváron. Az Édosz (Élelmiszeripari Dolgozók Szakszervezete azaz a Sárvári Cukorgyár) segítségével alakult meg. Akkoriban labdarúgás, torna, atlétika, ill. kerékpározás tartozott a népszerű sportágak közé. 1950-es évek elején hozzáláttak egy modern sporttelep felépítéséhez, amely a Cukorgyáré volt, majd privatizációja után a városé lett. Akkoriban az ország egyik legjobb gyepszőnyege várta a pályára lépő csapatokat Sárváron, a mai fürdő helyén, ez úgynevezett Kinizsi-pályán. 1995 -től a Cukorgyár egyedül már nem tudta fenntartani a sportegyesületet és a Sárvári Cukorgyár – Kinizsi átalakult Sárvári Kinizsi Sportegyesületté.

A cukorgyár mint támogató továbbra is az egyesület része maradt. Az átalakuláskor az egyesület labdarúgó, kézilabda, teke, és természetjáró szakokkal rendelkezett.Sárvár FC logo

A következő évben a labdarúgó szakosztály úgy döntött, hogy önálló sportegyesületet hoz létre. 1997. január 13-án kivált a labdarúgó-szakosztály, és önállóan, Sárvár FC néven szerepelt tovább az NB II-ben, majd 2000-ben az átszervezett bajnokságban az utolsó osztályozó mérkőzésen Nagy Mihály irányításával: Táncsics, Tebeli, Kovács Zs., Bánfalvi, Kőrösi, Varsányi, Palkovits, Ádám, Gaál, Lukács T. (Őr), Luca (Rába) összeállításban Budakalászon nyert 2:0-ra, és ezzel a Celldömölk mellett kiharcolta az NB I/B-ben való indulás jogát.

Eközben – még a feljutás előtt – egyesült a megyei I. osztályban bajnoki címet szerzett másik sárvári csapattal, a Vagongyár támogatását élvező Sárvári Vasassal. A Sárvári Kinizsi Sportegyesület NB II-ben szereplő női kézi, NB II-es férfi teke, atlétika, tájfutó, ill. természetjáró szakosztállyal működött tovább, a Sárvár FC pedig a fúzió után választhatott: az NB I/B-ben indul, vagy marad az NB II-ben. Az elnökség egy harmadik variáció mellett döntött: a szűkös anyagiak miatt egy évig szüneteltette tevékenységét (a szabályok erre lehetőséget adtak, ám a következő idényben csak egy osztállyal lejjebb nevezhettek), míg egy másik gárda Sárvár Rába FC néven az NB III-ban indult.

A következő szezonban, 2001 nyarán aztán neveztek az NB II-be, míg a Sárvár Rába FC végleg megszűnt. 2007 őszétől azonban újra két sárvári csapat volt a Sárvár FC (NB III.) és az újjáalakult Sárvári Kinizsi (megyei III.).

EREDMÉNYEINK:

  • 2017/2018 évi Halmosi Zoltán Vas Megye Kupa I. helyezés
  • 2017/2018 évi Vas megyei MB I.-es bajnokság I. helyezés
  • 2013/2014 évi Vas Megyei Magyar Kupa I. helyezés
  • 2013/2014 évi Vas megyei MB I.-es bajnokság I. helyezés
  • 2006/2007 évi NB III-as bajnokság Bakony csoportjában III. helyezés
  • 2005/2006 évi NB III-as bajnokság Bakony csoportjában II. helyezés
  • 2005/2006 évi NB III-as bajnokság Bakony csoportjában ifjúsági I. helyezés
  • 2001/2002 évi NB II-es bajnokság Hummel csoportjában IV. helyezés